Generatie X en Y samen op de werkvloer: van wij-zij gevoel naar wij-wij gevoel

Gepubliceerd door jenniferseldenrijk op

In eerste instantie valt het niet meteen op als je een groep mensen van verschillende leeftijden bij elkaar ziet, maar als je beter kijkt dan herken je de ‘generatie trekjes’. Zeker op de werkvloer of in teams wordt dit duidelijk. Als het erop aankomt dan is het ‘wij tegen zij’ en vliegen de vooroordelen je om de oren.

Generatie X zet op het werk de knop om

Generatie X zijn de mensen geboren tussen 1955 – 1970. Ik ken deze generatie inmiddels erg goed, mijn voormalige bazen, managers en ook goede vrienden vallen in deze categorie. Ik kan het vaak goed met hen vinden en zij verrijken mijn kijk op de wereld. Door een andere zienswijze te combineren met de mijne maak ik soms andere besluiten en kom ik tot inzichten waar ik alleen niet was gekomen.

Dat ik als Generatie Y`er (geboren tussen 1985 – 2000) het (van nature) goed kan vinden met een ‘oudere’ generatie, betekent niet dat het altijd en tussen iedereen soepel loopt, zeker niet als je op de werkvloer aan elkaar ‘veroordeeld’ bent. Samenwerken met of leidinggeven aan collega`s van andere generaties zorgt dagelijks voor spanningen en stress tussen collega`s en helaas is dit voor veel bedrijven nog altijd de orde van de dag. Hoewel de werksituatie in veel gevallen lijkt op de thuissituatie (Generatie X heeft Generatie Y grootgebracht) lijken zij de lessen en inzichten van thuis op het werk even te vergeten en gaat er een knop om bij de Generatie X-ers waardoor zij de jongere generatie minder goed begrijpen of kunnen verdragen.

De (voor) Oordelen in beeld

Elke generatie spreekt haar eigen taal, heeft eigen kenmerken en zienswijzen en in sommige gevallen kan dit aardig van elkaar verschillen waardoor het soms onmogelijk lijkt om elkaar te versterken, om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen zoals dat zo mooi heet. Voor het gemak gooi ik iedereen op één grote hoop maar natuurlijk zijn er persoonlijke nuances, zijn er persoonlijke uitzonderingen aan te wijzen. Generatie X kan in mijn ogen getypeerd worden als mensen die:

  • Zaken snel relativeren “Het valt wel mee, er zijn ergere dingen“ of “Morgen ben je alle ellende weer vergeten”
  • Een no-nonsensmentaliteit hebben – ze zijn van de actie, willen meters maken
  • Praktisch ingesteld zijn – Niet te zweverig allemaal, gaan voor heldere oplossingen en alternatieven
  • Loyaal en betrokken bij het werk en het bedrijf

Aandoenlijk vind ik het om te zien hoe deze generatie zich verzet tegen het ouder worden. Soms wat paniekerig pakken ze de leesbril tevoorschijn als ze de schermen niet meer kunnen lezen, raken onrustig als zij zich fysiek niet meer kunnen meten aan de jonkies en blijven er alles aan doen om mee te blijven tellen en interessant te zijn. Ze staan nog middenin het leven en willen dat ook bewijzen.

“Jullie zijn verwend door je ouders en dat merk je op de werkvloer ook”, begon mijn beste vriend (uit generatie X) toen ik hem vroeg naar zijn beeld / vooroordelen voor mijn generatie. “Het komt omdat de gezinnen kleiner werden maar de kinderen die er waren moesten perfect opgevoed worden, er mocht hen aan niets ontbreken.” Hij typeerde de generatie Y op de werkvloer als mensen die:

  • Steeds vaker voor zichzelf kiezen – ‘Het moet leuk zijn’
  • Minder loyaal zijn naar de werkgever en naar de organisatie, als de kans zich voordoet dan zijn ze vertrokken
  • Perfectionistisch zijn en hierdoor een aanzienlijk groter risico lopen op burn-outs
  • Wendbaar en flexibel zijn – gewend zijn aan veranderingen en handig meebewegen

Nieuwe perspectieven laten je meer zien

Natuurlijk begrijp ik de verschillen en kan ik me voorstellen dat het moeite kost om de verbinding met de ander op te zoeken, maar met de mindset ‘My way or the highway’ ga je het gewoon niet meer redden deze tijd. De nieuwe generatie is de toekomst, of je het nu wil of niet!

Pas als je de tijd neemt om je echt in de ander te verdiepen, dan kom je erachter hoeveel overeenkomsten er zijn. Er is zoveel moois en waardevols om van elkaar te leren. Bij mij is dit ongeveer een tweede natuur geworden, ik verbind mensen met elkaar en door mijn jarenlange ‘ervaring met generatie X’ ervaar ik hoe leuk het wordt als je samenwerkt, als je het wij-wij-gevoel opzoekt. Nog bijna dagelijks leer ik en leert de X-Generatie van mij, we zijn elkaars leraar en elkaars leerling en dat is een prachtige dynamiek!

Generaties zijn gebaseerd op de definities en indeling van Aart Bontekoning


1 reactie

נערות ליווי פרטיות · augustus 10, 2022 op 11:00 am

This is the right web site for anybody who would like to understand this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I actually would want toÖHaHa). You definitely put a new spin on a subject that has been written about for a long time. Great stuff, just great!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *