Dertigersdip zorgt steeds vaker voor burn-out: “Is dit alles?”

Is dit alles?

De dertigersdip (of quarterlifecrisis, dertigersdilemma, dertigerscrisis) is een vorm van een identiteitscrisis. Jonge, meestal hoogopgeleide mensen van eind twintig en in de dertig, worden geconfronteerd met het ‘is dit alles?’ gevoel met betrekking tot het werkzame en persoonlijke leven. Vragen als: “Is dit de juiste baan, de juiste partner en wil ik kinderen” worden vaak gesteld in de dertigersdip.

De dertigersdip ontstaat doordat je rond je dertigste een soort emotionele groeispurt door maakt, een intense zoektocht naar de betekenis van het leven en naar de vraag waar het jouwe heen gaat. Sommige deskundigen noemen het een transitionele fase. Je kan het ook de (bijna) dertigdip noemen.

 

Hoe overleef je de DertigersDip?

De oplossing voor de ‘dertigersdip’ zit in het vergroten van je zelfkennis, je losmaken van de beïnvloeding van anderen en om het vinden van je eigen antwoorden. De ‘dertigersdip’ wordt vaak ervaren als negatief, omdat het veel gevoelens van twijfels en stress kan opleveren. Toch is deze innerlijke strijd ook heel zinvol, want kom je er goed door, dan weet je goed wie je bent en wat je wil doen met je leven. Je bent dan in staat om keuzes te maken, waarin je trouw blijft aan jezelf.

De ‘dertigersdip’ kan dus een keerpunt zijn in je leven. Maar om tot een positief resultaat te komen, zul je jezelf moeten leren om keuzes te maken. Neem de tijd om serieus na te denken over je leven en dat wat jij wilt bereiken. Besteed dus bewust aandacht aan je ‘dertigersdip’.

Mijn DertigersDip

Als dertiger weet ik als geen ander wat de impact is van deze fase in jouw leven. Ik liep zelf aan tegen de bekende vragen en heb behoorlijk vast gezeten in mijn eigen ‘groeven en patronen’. Alle energie stroomde weg en ik werd geconfronteerd met de verschijnselen van een burn-out. Voor mij was dit een keerpunt in mijn leven en ik ben er sterker dan ooit uitgekomen. 

Lees meer over de dertigersdip en de gevolgen hiervan: