4 vragen die je leven veranderen

Overtuigingen en oordelen als spiegel in onszelf

Dingen die gebeuren in situaties die we meemaken raken ons in meer of mindere mate. Er zijn dingen die we fout en naar vinden, we hebben er vaak een oordeel over en beïnvloeden ons negatief. Als het om dingen gaat die we vaak tegenkomen dan kunnen ze ons ernstig belemmeren. Onze oordelen en overtuigingen over de wereld om ons heen bepalen hoe wij de wereld zien. Bijvoorbeeld onze zorgen over de toekomst zitten niet zozeer in die toekomst, maar zijn een projectie van onze eigen onderliggende angsten op die wereld buiten ons.

We kunnen ons hierin gaan verliezen als we het als de objectieve werkelijkheid gaan ervaren en daardoor soms geen leven meer hebben.

Methode: The Work

The Work van Byron Katie is een manier om de gedachten die al het lijden in de wereld veroorzaken op te sporen en te onderzoeken en om rust en vrede te vinden in jezelf met de wereld om je heen. Katie was zelf iemand die zich verloor in haar oordelen en overtuigingen op de wereld. Ze werd depressief, beleefde de wereld als erg belastend en belandde in een vreselijk levensbeeld vergezeld met een sterke zelfveroordeling.

Toen ze haast letterlijk door de bodem zakte, besefte ze dat het niet de wereld was die zo zwaar op haar drukte, maar dat het haar eigen gedachten en overtuigingen over die wereld waren. Deze ontdekking leidde tot een ommekeer in haar situatie en binnen korte tijd gingen mensen haar zien als degene die hen kon helpen van hun negatieve oordelen bevrijd te worden.

Life4Fun Rust

4 vragen

Onze oordelen in situaties en over anderen komen direct voort uit onze overtuigingen over die mensen en situaties. Die overtuigingen zijn onderbewust opgeslagen ‘waarheden’ , conclusies die we in ons leven getrokken hebben en die ons helpen onze omgeving te herkennen en te beoordelen. Zonder zulke overtuigingen zouden we bijna niet kunnen leven. We zouden steeds elke situatie moeten bekijken alsof het allemaal nieuw is.

In sommige gevallen zijn overtuigingen in ons onderbewuste opgeslagen die niet waar zijn en ons beperken in het levensgeluk. In zo`n geval spreken we van remmende overtuigingen en oordelen en kan het geen kwaad om deze overtuigingen eens verder te onderzoeken om weer meer levensgeluk toe te laten.

In The Work staan de onderstaande simpele vragen centraal waarmee je jouw overtuigingen kunt onderzoeken:

  1. Is het echt waar?
  2. Kun je zeker weten dat het waar is?
  3. Hoe voelt het als je deze gedachte gelooft?
  4. Hoe zou jij je voelen als je deze gedachte niet had?

Meer informatie:

Download ‘Het kleine boekje’ een introductie op the work van Byron Katie of bekijk diverse filmpjes.