Als virtual reality wordt

Gepubliceerd door jenniferseldenrijk op

2020 gaat de boeken in als ‘one of a kind’, een uitzonderlijk jaar. Door corona werd onze flexibiliteit en veerkracht enorm getest. Noodgedwongen experimenteerden we met thuiswerken en ondervonden hier de voor- en nadelen van. Net als werken vanuit huis vond ook leren en ontwikkelen afgelopen jaar bijna volledig plaats in de virtual classroom.

Virtuele classrooms blijven en zullen alleen maar groter worden, zelfs als we weer deels op kantoor gaan werken. Natuurlijk verdwijnen de fysieke bijeenkomsten niet, want geef toe, ergens heb je de (onzinnige) koffiepraat met collega`s toch gemist! Binnen het domein van leren en ontwikkelen zien wij dat opleiders de fysieke bijeenkomsten heel gericht en spaarzaam inzetten. Vooral ter bevordering van sociale interactie, groepsdynamiek en verbondenheid. Als het gaat om kennisoverdracht of het ontwikkelen van praktische vaardigheden kiezen zij liever voor online leren.

Om online leren kunnen we na 2020 niet meer heen. Het blijft een vast onderdeel in de leerprogramma`s.

Meer rendement op leren

Het online aanbod is groter, laagdrempeliger en meer op maat. Eerder was je niet snel geneigd om een opleiding te volgen in Groningen als je zelf in Limburg woont, maar binnen het online leren is kwaliteit de voornaamste stuwende kracht. Wat blijft er over als alle ‘randzaken’ wegvallen? Precies! Meer oog voor inhoud en kwaliteit van de opleiding en opleider. En dat is goed nieuws voor het rendement van leren. De kans wordt groter dat het geleerde beter aansluit bij wat een medewerker nodig heeft en hij of zij dit daadwerkelijk in de praktijk gaat toepassen. Om online leren kunnen we niet meer heen. Het blijft een vast onderdeel in de leerprogramma`s. Eveneens maakt online leren het nog makkelijker voor opleiders om de deelnemer voor langere tijd te kunnen volgen en bereiken. Bijvoorbeeld via een dagelijkse ‘leersnack’ – de zogeheten microlearnings.

Deze blog schreef ik voor Conclusion Learning Centers


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *