Waar sta jij: Slechts een figurant of liever de hoofdrol spelen in jouw leven?

Gepubliceerd door jenniferseldenrijk op

“Wat wil jij bereiken over een jaar?” Regelmatig stel ik deze vraag aan mensen en regelmatig krijg ik hetzelfde antwoord: “Dat is een goede vraag, daar heb ik eigenlijk nog niet goed over nagedacht, ik zou het niet weten. Mag ik ook noemen waar ik graag van af wil?”

Een ogend simpele vraag kan flink lastig zijn. Er zijn tientallen redenen waarom iets (nu) niet kan. De reality-checker wordt (onbewust) van stal gehaald en brengt mensen in de “kan niet” “doen we niet” “NEE” modus. Dromen van vroeger zijn vervaagd, het vuur van binnen lijkt gedoofd.

Teleurstellingen voorkomen

Als ik doorvraag kom ik erachter dat er wel degelijk dromen, doelen, wensen en verlangens zijn maar dat deze op een veilige (soms haast onbereikbare) plaats zijn opgeborgen. Al zoveel pogingen gedaan, al zo vaak onderuit gegaan, de angst voor toekomstige teleurstellingen overheerst.

“Ik stel anderen gewoon niet graag teleur, of raak zelf teleurgesteld. Daarom stel ik geen doelen, heb ik geen voornemens of intenties”. Ik zie dan iemand tegenover me die de regie van zijn/haar eigen leven bijna volledig uit handen heeft gegeven, soms bewust soms onbewust. Mensen die afwachtend en voorzichtig zijn als het gaat om de eigen toekomst en die dit compenseren door andere zaken in het leven krampachtig te (willen) controleren.

Steeds blijft het me aangrijpen als ik mensen ontmoet die slechts figurant lijken in hun eigen leven. Die niet meer durven om zelf het initiatief te nemen, die zich niet meer kunnen permitteren om nog eens onderuit te gaan en die gestopt zijn om voluit te leven.

Geef jezelf de hoofdrol

Uit psychologisch onderzoek blijkt dat mensen met een bepaald doel gelukkiger zijn. Ook mensen die de overtuiging hebben dat het leven een doel heeft zijn gelukkiger. Elke dag gelukkig zijn is een prachtig doel in het leven maar dan moet je wel weten wat jou gelukkig maakt en daar heb je best een portie zelfkennis voor nodig.

Vraag jezelf eens af:
• Wat zijn je dromen/wensen?
• Wat zou je graag willen bereiken?
• Wat zijn de dagelijkse dingen die jou gelukkig maken?
• Wat zijn je doelen? En zijn ze realistisch?

Als je een wens uitspreekt, schenk je aandacht aan je behoefte. Het is goed om je meer bewust te zijn van jouw behoeften, want alleen dan kun je erop inspelen. Wees ook niet bang om (af en toe) voor jezelf te kiezen of voor jezelf op te komen. In jouw leven sta jij op de voorgrond en ben jij het belangrijkst. Dat heeft niks met arrogantie of egoïsme te maken. Je bent gewoon niet een figurant in de film van iemand anders of erger nog, in jouw film. Jij bent de hoofdrolspeler in jouw eigen film.

Plan schrijven

Maak een stappenplan naar jouw geluk

Ik denk dat het verschil tussen gelukkige en ongelukkige mensen is dat gelukkige mensen zichzelf toestaan om gelukkig te zijn. Deze bewuste houding is nodig om zelf in actie te komen, om zelf de regie te hebben. Als je weet wat je gelukkig maakt, dan kun je er ook een plan voor maken om er te komen.

Nu is het juiste moment, start vandaag nog met jouw plan en gebruik de volgende richtlijnen:

• Ken je eigen behoeften, wensen en dromen
• Zet jezelf voorop
• Heb een positief perspectief
• Maak je plan visueel of schrijf het op


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *