Vechten voor beginners: van ongecontroleerd meppen naar strakke pokerfaces

Gepubliceerd door jenniferseldenrijk op

“En als je klaar bent, dan moet je nog 20x opdrukken en 100x zo snel mogelijk stoten”, laat de instructeur weten die zelf al meerdere keren Europees kampioen kickboksen was en nu zijn licht laat schijnen over een groep enthousiaste vrouwen. Met mijn tong al redelijk op mijn enkels lig ik daar ergens op de grond van een sombere en koude gemeente gymzaal. Waarom wilde ik dit ook alweer; een proeflesje kickboksen?

Het leek me wel een spannend idee en ik zag me al helemaal staan in de boksring en ik doe het ook omdat ik mijn grenzen wil verleggen en nieuwe dingen wil proberen. Hoewel ik me de hele week enorm dapper en stoer voelde dat ik me had aangemeld voor een proefles, merk ik dat ik vlak voor vertrek wat gespannen ben.

Als ik ergens (alleen) voor het eerst ben, dan ben ik soms onhandig genoeg om de locatie niet eens te kunnen vinden, of terwijl ik ruim op tijd van huis ben vertrokken kan ik alsnog te laat komen. In dit geval beland ik middenin een regenachtige woonwijk van Tuindorp (Utrecht) en ik vermoed dat ik weer niet goed gekeken heb. In tweede instantie zie ik een bedompig sportcentrum opduiken wat correspondeert met het adres uit de uitnodiging. Ik moedig mezelf aan om naar binnen te gaan. Ik ben aan het juiste adres en al snel word ik bevraagd door de instructeur over mijn beeld bij kickboksen.

Gewoon lekker meppen

“Ja gewoon, lekker je agressie kwijtraken en lekker meppen” Terwijl ik het zeg merk ik op hoe zielig dit eigenlijk klinkt. Een boksbal die je gebruikt als denkbeeldige tegenstander en die ik alle hoeken van de kamer zou laten zien. Ik droom weg met de gedachte dat ik een topconditie heb en alle technieken van de sport al beheers en zelfverzekerd in de ring sta. “Nou, dat is het allemaal niet” roept de instructeur terwijl ik weer terug op aarde ben. “Het is techniek, discipline en conditie”.

Goed, ik ga het wel merken denk ik dan terwijl ik de dames zie binnendruppelen. De één nog fanatieker dan de ander, uitgedost met tandbeschermers en andere heftige uitrustingen. Goh, geen boksbal, denk ik nog – meteen echte tegenstanders van vlees en bloed. De warming-up gaat van start en ik mag een springtouw uitzoeken. Enigszins gegeneerd voel ik me als ik nog geen 2x achter elkaar fatsoenlijk over dat touw kan springen, maar al snel kom ik erachter dat de lengte van het touw het probleem is (in ook geschikt voor mensen van 2.5 mtr denk ik). Handig maak ik het touw iets korter en gelukkig sla ik niet helemaal een flater en kan ik aardig mee-springen.

Het enige wat me belemmert is mijn conditie, ik ben al aardig bezweet door het touwspringen en natuurlijk was dit pas het begin van de warming-up. Rennen, kruiwagen lopen met je buurvrouw, opdrukken, squats en ander explosief geweld komt op mijn pad.

Werken aan een pokerface

Dan gaan de boks handschoenen aan en voel ik me al heel wat. Ik zoek een tegenstander uit en begin lekker te meppen. Technisch natuurlijk een drama maar eerlijk is eerlijk, het voelt best fijn. Tot we wisselen en ik ook zelf meppen terug krijg. “Jen, als jij een stoot uitdeelt dan ziet iedereen van een kilometer afstand aan je gezicht wat je gaat doen. Als kind heb je zeker veel computerspelletjes gespeeld waar je gezicht ook meedeed? Je verraad jezelf met je gezichtsuitdrukking, werk aan je pokerface” Oei, dit is serieus deze sport. Ik moet letten op balans, werken aan mijn conditie en nu ook nog oefenen op een pokerface?! Het is intenser dan ik dacht, en hoewel ik nog overweeg of het kickboksen iets voor me is, heb ik wel een leuke avond gehad. Misschien kan ik volgende week als tegenhanger een proefles haken en punniken gaan doen Tot de volgende blog!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *